Persbericht: Winnaar Debutantenschrijfwedstrijd

Amsterdam, 28 april 2020

Winnaar Debutantenschrijfwedstrijd 2020 bekend 
Een talent om te koesteren 

Annika van Veen

Gisteravond is Annika van Veen uit Leiden (29) uitgeroepen tot winnaar van de Debutantenschrijfwedstrijd 2020 met haar verhaal De Winter. De winnares werd tijdens de uitzending van het radioprogramma Kunststof (NPO 1) verrast door presentator Gijs Groenteman met dit nieuws. Schrijvers en juryleden Thomas Verbogt en Joris van Casteren spraken voorafgaand aan de bekendmaking over het onderwerp schrijverschap. Verbogt deelde uit het juryrapport dat de jury unaniem voor dit verhaal stemde, en noemt deze winnaar ‘een talent om te koesteren.’ 

“Het is een indrukwekkend verhaal met prachtige talige zinnen, zoals ‘De grijze flat stond als een blok pokdalig graniet aan de weg,..’ . Ze weet in dit korte verhaal het personage heel dicht bij de lezer te laten komen.’’ – uit het juryrapport

Het winnende verhaal is te lezen op de site van Stichting Beter Schrijven en zal dit jaar online gepubliceerd worden in het literaire tijdschrift DW B.  

Van schrijfplezier naar de nieuwe Voskuil

Van Veen ontdekte haar plezier in het schrijven van verhalen toen ze eens werd gevraagd voor een schrijfclubje. Dit clubje daagt haar tot de dag van vandaag nog steeds uit in haar schrijverschap. Het schrijven is voor haar  (vooralsnog) geen roeping. Het zit ‘m in het plezier. “Ik heb altijd een opschrijfboekje bij me. Ik speel met woorden, zinnen en beelden die in mij opkomen. Dan breng ik die ontdekkingen samen en volgt een verhaal. Een mooi voorbeeld hiervan zit ook in het verhaal De Winter. Hier staat de zin ‘hij stapte steeds de weg onder zich door naar tussenstations…’. Deze is ontstaan uit het anders verwoorden – omdraaien – van het woord ‘onderweg.”

Naast het schrijven werkt ze bij een uitgever als ontwikkelaar van lesmateriaal en bij de gemeente Leiden als adviseur duurzaamheidseducatie – volgens Joris van Casteren de perfecte omgeving voor het schrijven van een Voskuil-achtige roman.

Top 3 Debutantenschrijfwedstrijd

De jury – bestaande uit Thomas Verbogt (juryvoorzitter), Babs Gons, Joris van Casteren, Patrick Bassant, Mirthe van Doornik en Eva Meijering – heeft een top 3 uit de shortlist samengesteld. De tweede plaats is voor de ingezonden toneeltekst van Tom Kniesmeijer en de jonge woordkunstenaar Lemuël de Graav veroverde de derde plaats. Hiermee heeft Lemuël de sinds dit jaar nieuwe categorie poetry slam/spoken word goed weten te vertegenwoordigen! Poëzie was tevens vertegenwoordigd in de shortlist, in tegenstelling tot de categorie non-fictie. 

De Debutantenschrijfwedstrijd
Dit is de zesde editie van de Debutantenschrijfwedstrijd, een jaarlijkse schrijfwedstrijd voor Nederland & Vlaanderen. Deze schrijfwedstrijd is voor alle (toneel)schrijvers, dichters & slammers die nog niet onder contract staan van een uitgeverij of producent. Er kan geschreven worden in de categorieën: fictie, non-fictie, poëzie, spoken word/poetry slam en toneel. Inzendingen lopen jaarlijks van 21 oktober t/m 7 januari. Jaarlijks doen er zo’n 400- 600 mensen uit heel Nederland en België mee. Dit jaar werden er meer dan 650 inzendingen geteld.

De Debutantenschrijfwedstrijd is in 2015 geïnitieerd door Editio en heeft altijd plaatsgevonden i.s.m. de desbetreffende locatie en literaire of media partners. Sinds 2019 is de wedstrijd ondergebracht bij Stichting Beter Schrijven. Samenwerkingspartners zijn o.a. DW B, Shortreads, De Speld/Pin, Nieuwe Garde, DW B, Editio Lage Landen schrijftalent, Spui 25.

Uitzonderlijke locatie uitreiking in tijden van Corona

De uitreiking van deze jaarlijkse schrijfwedstrijd vindt normaliter plaats als onderdeel van het Beter Schrijven Festival (voorheen het Debutantenbal genoemd, en in de volksmond ook wel ‘het zusje van het boekenbal’). Dit was de eerste drie jaar in De Balie. De afgelopen twee jaar in De Brakke Grond. Dit jaar zou het plaatsvinden in LAB111 in Amsterdam. 

In tijden van corona is uitgeweken naar de meest passende plek voor deze literaire prijs, in misschien wel het best beluisterde kunst en cultuurprogramma op de radio: Kunststof. De uitzending staat in het teken van Schrijverschap met veelzijdig presentator Gijs Groenteman (o.a. programmamaker, interviewer en zelf ook schrijver). Met de juryleden – en zelf schrijvers – Thomas Verbogt en Joris van Casteren.

links

Ingezonden teksten Top 3 Debutantenschrijfwedstrijd

  1. Verhaal- fictie Annika van Veen –  De Winter
  2. Toneeltekst Tom Kniesmeijer
  3. Spoken word Lemuël de Graav Jonge Losse Vrijheidsvechters  

Overzicht shortlist Debutantenschrijfwedstrijd en hun verhalen (10)

Luister hier de uitzending van Kunststof terug waarin de winnaar bekend werd gemaakt.

StichtingBeterSchrijven.nl

Geef een reactie