Mara Jong Kon Chin

Fictie: Koekoeksbloem

Waarom schrijf je?
Om verrast te worden door mijn eigen verbeelding en van niets iets te maken. Om dingen die gebeuren en me overkomen te onderzoeken, te vervormen,  betekenis en een plek te geven. Om te spelen met taal.

Wat is je ambitie met schrijven?
Iets te schrijven dat ik zelf zou willen lezen.

Hoe vaak schrijf je?
Dat wisselt, maar ik probeer wekelijks in elk geval tussen de 1000-1500 woorden te schrijven.

Heb je een vaste schrijfplek?
Nee.

Wat doe je om beter te worden?
Schrijven, herschrijven, lezen.

Waar schrijf je het liefst over?
Motieven die terug blijven komen zijn vervreemding, het (on)vermogen verbinding te maken en intimiteit/seksualiteit.

Doe je vaak aan wedstrijden mee? Welke?
Mijn verhalen voldoen bijna nooit aan de criteria die wedstrijden hanteren (bijv. een max. aantal woorden) en ik schrijf nooit met als doel mee te doen aan een wedstrijd. Dit jaar heb ik voor het eerst een gedicht ingestuurd naar de Grote Poƫzieprijs en ik was heel trots dat ik bij de top 100 zat.

Wie zijn je grote voorbeelden
Ik raak oa geĆÆnspireerd door Raymond Carver, Ali Smith, Tonnus Oosterhoff, Renate Rubinstein en Arnon Grunberg.

Wat lees je momenteel? Wat vind je ervan?
Ik lees momenteel Leegte lacht – gedichtenbundel van Tonnus Oosterhoff (prikkelend) en Lampje – een kinderboek door Annet Schaap vol verbeelding en fantasie. Daarnaast lees ik als research Bij ons in Auschwitz, samengesteld door Arnon Grunberg en de Bijbel.